Alla inlägg den 18 februari 2014

Av Maarriiaa - 18 februari 2014 22:28

Granatäpplens historia

Granatäpple kommer ursprungligen från Persien men odlas idag i bland annat Sydamerika, Turkiet, Asien, Frankrike, Israel och Spanien. Idag finns granatäpplen att köpa i välsorterade fruktdiskar, främst under vinterhalvåret.

Granatäpple är en frukt som är mycket rik på antioxidanter s k skyddsämnen och som har flera fördelar för vår hälsa. Den innehåller C-vitamin, järn, kalium, antioxidanter samt stora mängder vitaminer och mineraler. Smaken är sötsyrlig och påminner lite om rödvinbär.

Den är god att piffa upp maten och desserter speciellt med sina röda frön. I mellanöstern är det mycket vanligt att äta denna frukt och används mycket i matlagning och mycket annat. Färskpressad granatäppeljuice är också ett perfekt komplement till apelsin eller citronjuice.


Granatäpple skyddar mot:

Juicen från granatäpple har i studier visat att den kan rena kroppen från toxiner, motverkar hudens åldrande och har flera skyddande egenskaper som ex bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Andra studier har visat att granatäppeljuice eller extrakt kunnat hämma prostatacancer, bröstcancer och ha en bromsande effekt på åderförkalkning.


Så äter du granatäpple:

Det är själva fruktköttet och kärnorna man äter, inte skalet och inte de vita skiljeväggarna.

Om du vill äta granatäpplet som det är så dela på hälften och ät med sked direkt ur skalet.

Om du vill använda fruktkärnorna till sallader, dessert eller dekoration så dela granatäpplet i fyra delar på en skärbräda. Vänd varje fjärdedel ut och in så släpper fruktkärnorna lättare från skalet. Hjälp till med en gaffel/sked eller händerna om det behövs. Det blir ofta lite kladdigt och saften är svår att få bort om det stänkt på kläder.


 

 

Granatäpple (Källa: Livsmedelsverkets)

Detaljerat näringsinnehåll per 100 g

Energi: 73.6 kcal/307.8kj

Vatten: 81g

Protein: 0.7g

Fett: 0.6g varav mättat: 0.09g, enkelomättat: 0.23g, fleromättat: 0.13g, kolesterol: 0mg

Kolhydrater: 16.1g, varav sockerarter: 16.1g

Fibrer: 10 g

Mineraler: Fosfor: 8mg, Järn: 0.3mg, Kalcium: 3mg, Kalium: 260mg, Magnesium: 3mg, Natrium: 3mg, Selen: 1mcg, Zink: 0.2mg

  

Jag brukar ha min granatäpple till maten, till kvällen med kvarg, till frukost, desserter.

        

Av Maarriiaa - 18 februari 2014 16:25

God eftermiddag, trött och seg tjej. Försökte sova ut för att orka med andra nattpasset inatt men tyvärr blev det inte så många timmars sömn för min del och tyvärr ingen träning heller då jag tar min vilodag idag och kör all in resten av vecka.. Lite mat på det så kanske man piggnar upp en aning.

Dagens lunch blev stekt nötfärs med bulgur, riven morot, pizzasallad, avokado och eftermaten blev det granatäpple. Senare under dagen kommer jag lägga upp en nytt inlägg där jag kommer berätta om hur bra granatäpple är och vad för nyttigheter och fördelar den har. Håll utkik !!!

 

Min goda lunch och såklart fint upplägg hehe

  

 


Nu blir det mellanmål: kvarg, päron, kanel plus en kopp te

 


   

 

 

Ovido - Quiz & Flashcards