Apelsinrutor med digestivbotten & chokladtäcke
Botten
1/2 pkt digestive
100 g smör/margarin
Apelsinkakan
200 g smör/margarin
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl strösocker
riven skal av apelsin
Topping
250 g blockchoklad mörk/ljus
1 dl grädde (kan uteslutas)
50 g smör (kan uteslutas)
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. smält smöret i en kastrull och Vispa sedan ägg och socker pösigt.
3. Tillsätt sedan alla torra ingredienser och till sist tillsätt det smälta smöret och det rivna apelsinskalet.
4. Vispa ordentligt till en jämn smet och låt stå några minuter medan du gör digestivebotten.
5. Krossa kexen i en plastpåse eller skål, smält smöret och blanda sedan ner det smulna kexet och rör om.
6. Smörj en form med smör och ströbröd och pressa ut digestivsmeten och arbeta ut den med händerna eller med en slev.
7. Häll sedan i apelsinsmeten och lägg in kakan i ugnen i ca 30 min, tag sedan ut den när du märker att den är klar. Man kan emellanåt ta ett stickprov om du är osäker på att den har blivit inuti för att se om den är klar.
8. Låt kakan svalna under tiden du börjar gör chokladglasyren.
9. Alt 1. Endast smält choklad, Alt 2. Smält choklad, smält smör & vispgrädde, smält tillsammans och låt småkoka några sekunder bara. Häll sedan chokladglasyren över kakan och låt sedan stå kallna. Börja skära upp kakan och lägg upp i fat när chokladen har stelnat.