Alla inlägg den 1 juli 2014

Av Maarriiaa - 1 juli 2014 10:00

Recept på en lätt tillagad och god lasagne som jag brukar göra. Lasagne är en av min favorit maträtter. Servera till en grönsallad/vitkålssallad och en bit bröd så ska ni se hur gott det kommer smaka.

Ingredienser:

- 12 lasagneplattor

- 500 g köttfärs

- 1 burk majs

- 1-2 rivna morötter

- 1 medelstor gullök

- 1 msk margarin/smör

- 3 klyftor vitlök

- 1 tsk timjan

- 1 tsk oregano

- 0.5 tsk vitpeppar

- 0.5 tsk svartpeppar

- 0.5 tsk salt

- 1 buljong

- 1 msk paprikapuré stark (kan uteslutas)

- 2 msk tomatpuré

- 2 tomater eller 1 burk krossade tomater

Ostsåsen

- 7 dl mjölk

- ca 4 msk vetemjöl

- 100 g riven ost

- 1 msk smör/margarin

- 1 krm salt

(tillsätt muskonöt om man vill)


Garnering: 100 g riven ost


Gör så här:

1. Köttfärssåsen: Skala och hacka lök, vitlök och riv morötter. Stekt i en kastrull med lite smör tillsammans med köttfärsen och tillsätt alla kryddor, buljongen och häll i majsen. Ta fram en lite mindre kastrull. Skär tomaterna i små bitar och stek dem i lilla kastrullen med lite smör. Tillsätt sedan tomatpuré och paprikapuré och låt koka några minuter. Häll över tomatsåsen i köttfärsen och låt koka i ca 15-20 minuter på låg värme. Under tiden gör baschamelsåsen.


Steg 1

Steg 2

Steg 3 

     

2. Ostsåsen: Koka upp lite av mjölken med mjölet och vispa ordentligt så att inga klumpar bildas. Tillsätt resten av mjölken och låt koka några minuter sedan tillsätt den rivna osten (antingen om man vill ha den i såsen eller över lasagnen på toppen) och smaka av med salt.


Steg 4

 

3. Lasagnen: Sätt ugnen på 220 grader.Ta fram en ugnsform. Bred ut hälften av ostsåsen i formen och lägg  sedan plattor i 2-3 lager med köttfärssåsen emellan varje lager. Tillsätt till sist resten av ostsåsen överst på lasagnen. (Strö över riven ost om ni inte har haft det i ostsåsen. Gratinera i ugnen i ca 30 min tills du ser att den är klar. Ta ut ur ugnen och låt stå och svalna en stund innan serverin..


Steg 5

Steg 6

 

Färdig att servera!!

   

Lycka till!!


Ovido - Quiz & Flashcards